Επιλεκτική Φωτοθερμόλυση, η Σύγχρονη Μέθοδος Αποτρίχωσης

Η εφαρμογή των εξελιγμένων LASER στη δερματολογία, από δεκαετίας, επέτρεψε την αντιμετώπιση δερματολογικών παθήσεων και καταστάσεων που στο παρελθόν ήταν δύσκολο έως αδύνατο να αντιμετωπιστούν (π.χ. αιμαγγειώματα, ευρυαγγείες, κηλίδες, τατουάζ, ουλές, ρυτίδες κλπ.).

Τα εξελιγμένα LASER στηρίζονται στη θεωρία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, σύμφωνα με την οποία είναι δυνατή η επιλεκτική εξάλειψη του κάθε φορά στόχου (π.χ. αγγεία ή τριχικοί θύλακοι), ενώ ταυτόχρονα παραμένει άθικτη η φυσιολογική επιδερμίδα και το χόριο, αποφεύγοντας έτσι τις παρενέργειες.

Κατά την τελευταία τριετία η επιλεκτική φωτοθερμόλυση εφαρμόστηκε στη δημιουργία νέων εξελιγμένων LASER στο πεδίο της αποτρίχωσης.
Η αποτελεσματικότητά τους συνίσταται στην καταστροφή δύο κύριων στόχων- στοιχείων του τριχικού θύλακα, υπεύθυνων για την ανάπτυξη της τρίχας:

  1. Ο βολβός και η θηλή, σε βάθος 2-7mm,
  2. To “bulge”, σε βάθος 1 -1,5mm.

Το κρίσιμο σημείο είναι το ότι η μελανίνη συνυπάρχει στον τριχικό θύλακα αλλά και στην επιδερμίδα.
Το χρωμοφόρο στοιχείο στον τριχικό θύλακα, είναι πρωτευόντως η μελανίνη η οποία αφού απορροφήσει τη φωτεινή δέσμη, η ενέργεια μετατρέπεται σε θερμική και καταστρέφεται ο τριχικός θύλακας (επιλεκτική φωτοθερμόλυση).
Η μελανίνη όμως που συνυπάρχει στην επιδερμίδα, ιδιαίτερα στα μεσογειακού τύπου δέρματα, θα πρέπει να παραμένει απρόσβλητη (θερμοκινητική επιλεκτικότητα).

 Οι αναγκαίες και ικανοί παράμετροι είναι:laser-αποτριχωση-pmi-banner

  1.  Μήκος Κύματος Φωτός: Κατάλληλο ώστε η φωτεινή δέσμη να απορροφάται πρωτευόντως από το χρωμοφόρο στοιχείο (μελανίνη) του στόχου (τριχικός θύλακας) στο απαιτούμενο βάθος διεισδύσεως. Το μήκος κύματος φωτός, οφείλει να είναι επιμηκέστερο των 600nm και βραχύτερο των 1.100nm. To Ruby Laser στα 694nm είναι μεν κατάλληλο, όμως το Alexandrite Laser στα 755nm διεισδύει βαθύτερα.
  2.  Διάρκεια Παλμού: Η διάρκεια παλμού πρέπει να είναι ίση ή μικρότερη του χρόνου θερμικής ανάπαυλας του τριχικού θυλάκου (40-100msec), ώστε να τον καταστρέφει και ταυτοχρόνως πολύ μεγαλύτερη του χρόνου θερμικής ανάπαυλας της επιδερμίδας (1-3msec), ώστε να την αφήνει άθικτη.
  3.  Ενεργειακή Πυκνότητα: Υψηλή ώστε να προκαλείται αμετάκλητη καταστροφή του στόχου. Επίπεδα υψηλότερα των 25 J/cm2, εφόσον κρίνονται αναγκαία, απαιτούν ενεργητικούς ψυκτικούς παράγοντες, όπως ψυκτικές συσκευές επαφής (contact cooling) ή κρυογόνα αέρια (sprayed cryogen).
  4. Οι παθητικοί ψυκτικοί παράγοντες, όπως η ψυκτική γέλη (gel), παρέχουν επαρκή προστασία σε χαμηλότερα επίπεδα ενεργειακής πυκνότητας,
  5.  Μέγεθος Δέσμης Φωτός: Αρκετά μεγάλη έτσι ώστε αφενός να διεισδύει σε ικανοποιητικό βάθος και αφετέρου να καλύπτει το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση.

Ο ιδανικός συνδυασμός των ανωτέρω παραμέτρων εξασφαλίζει αποτρίχωση με υψηλή αποτελεσματικότητα και εξαιρετική ασφάλεια, τόσο στα ανοιχτόχρωμα όσο και στα μεσογειακού τύπου δέρματα, αρκεί η τριχοφυΐα να είναι σκουρόχρωμη. Μόνο οι τριχικοί θύλακοι οι ευρισκόμενοι στην αναγενή φάση είναι καταστρέψιμοι και άρα απαιτούνται επαναλαμβανόμενες συνεδρίες.

Τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των συνεδριών δεν είναι σταθερά αλλά εξαρτώμενα από τη διάρκεια του κύκλου της τρίχας κατά περιοχή και κατά άτομο.
Στις απόλυτες αντενδείξεις της LASER αποτρίχωσης, περιλαμβάνονται: το πρόσφατα ηλιομαυρισμένο δέρμα, η λήψη φωτοευαισθητοποιών φαρμάκων, η φωτοευαισθησία στο χρησιμοποιούμενο μήκος κύματος φωτός, η ύπαρξη επιληπτικών κρίσεων που προκαλούνται από φως κλπ.
Στις σχετικές αντενδείξεις περιλαμβάνονται: ιστορικό χηλοειδών, εγκυμοσύνη, πρόσφατη λήψη ρετινοειδών.