Έχω λεύκη ασθένεια. Το τατουάζ είναι λύση;

Aπογευματινή της Κυριακής Onmed.gr
Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Ποιος ο λόγος να καλύψετε τη λεύκη με τατουάζ;

Πολλοί αποφασίζουν να κάνουν τατουάζ για να καλύψουν τα σημάδια από τη λεύκη ασθένεια σε διάφορες περιοχές του σώματός τους. Με αυτό τον τρόπο θεωρούν ότι θα νιώσουν καλύτερα, θα τονωθεί η αυτοπεποίθηση και θα μειωθούν τα εμπόδια που πιθανώς να συναντούν κοινωνικά, επαγγελματικά ή προσωπικά. Όμως, δεν γνωρίζουν ότι το τατουάζ ενώ πιθανώς να καλυτερέψει την ζωή τους με την κάλυψη που προσφέρει, δεν αποτελεί ουσιαστικό τρόπο αντιμετώπισης της λεύκης. Αντίθετα μάλιστα, ίσως να δημιουργήσει επιπλοκές όσον αφορά την εξάπλωση των λευκών κηλίδων στο δέρμα τους.

Κάποιοι άλλοι επιχειρούν να κάνουν το τατουάζ σε κηλίδες της λεύκης, στο ίδιο χρώμα με το δέρμα τους για να δείχνει ομοιόμορφο. Και στην περίπτωση αυτή μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα που προφανώς αδυνατούν να γνωρίζουν. Αρχικά, η μελάνη του τατουάζ δεν μπορεί να είναι ακριβώς ίδια με τη χρώση του δέρματος, καθώς αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή, την έκθεση στο ηλιακό φως και με την ηλικία του ασθενούς. Επιπλέον, με βάση το φαινόμενο Tyndall, άσχετα από το χρώμα που έχει η μελάνη, από τη στιγμή που θα εισέλθει στο δέρμα μέχρι τη στιγμή που θα εμφανιστεί στην επιδερμίδα, ο τόνος της θα έχει αλλάξει. Και το πιο σπουδαίο, καθώς ο καιρός περνάει, στην περιοχή του δέρματος που έχει γίνει το τατουάζ, η λευκη ασθένεια μπορεί να επεκταθεί σχηματίζοντας γύρω από το τατουάζ ένα δαχτυλίδι λευκού χρώματος.

Η λεύκη ασθένεια στο δέρμα σας μήπως εξαπλώνεται;

Η συμβουλή του εξειδικευμένου δερματολόγου είναι πρωταρχικής σημασίας πριν προχωρήσετε στην δημιουργία τατουάζ στο δέρμα σας, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να σας ενημερώσει για την κατάσταση που βρίσκεται η λεύκη σας. Πρέπει να γνωρίζετε ότι εκείνοι που έχουν λεύκη αν χτυπήσουν ή πάθουν μια βλάβη στο δέρμα τότε μπορεί να επιδεινωθεί η λεύκη ή να προκαλέσει τον σχηματισμό νέων λευκών κηλίδων (φαινόμενο Koebner). Για παράδειγμα, τα παιδιά με λεύκη ασθένεια, επειδή πέφτουν συχνά και γδέρνουν τα γόνατά τους, στην περιοχή αυτή εμφανίζονται συνήθως νέες κηλίδες. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε κάποιον που έχει λεύκη και κάνει τατουάζ. Η βελόνα που κάνει το τατουάζ όταν διατρυπά το δέρμα θεωρείται ότι προκαλεί τραυματισμό. Στην περίπτωση αυτή, η πιθανότητα να εξαπλωθεί η λεύκη περιμετρικά της περιοχής με το τατουάζ είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Τι είναι αυτό που αναμένετε από τον σχεδιασμό του τατουάζ;

Η λεύκη είναι μια συνηθισμένη ασθένεια. Τα άτομα με λεύκη έχουν μία κοινή επιθυμία: να δώσουν λύση στο θέμα τους ώστε να κάνουν τη λεύκη μη αντιληπτή. Εδώ, καλούνται να δώσουν απάντηση στα ακόλουθα ερωτήματα: τι είναι καλύτερο να αποφασίσουν για να πραγματοποιήσουν αυτή την επιθυμία τους; Να κάνουν τατουάζ και να βρεθούν αντιμέτωποι με μία λεύκη ασθένεια να  εξαπλώνεται με αρνητικές συνέπειες στην εικόνα και την ψυχική τους κατάσταση;  Ή να επιλέξουν την ασφαλή οδό που είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της λεύκης με φωτοθεραπεια είτε στα εξειδικευμένα ιατρεία μας είτε στο σπίτι με την φορητή συσκευή χειρός;

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η φωτοθεραπεία από τους εξειδικευμένους δερματολόγους μας είναι ιατρικής τεχνολογίας στενού φάσματος φωτός, που είναι η καταλληλότερη και η ασφαλέστερη για τον επαναχρωματισμό της επιδερμίδας με λεύκη. Αποδεδειγμένη κλινικά, είναι πιστοποιημένη από τον αυστηρό Αμερικανικό Οργανισμό FDA.

Αναρτήθηκε στο Onmed.gr 

Παρόμοια άρθρα