Άλλα Αγγειώματα-Αγγειοκερατώματα σε ενήλικες

Παρακάτω γίνεται μια σύντομη αναφορά σε κάποια είδη αγγειώματα-αγγειοκερατώματα, τα οποία εμφανίζονται κατά κύριο λόγο σε ενήλικες.

Κερασοειδές αγγείωμα (cherry angioma)

Το κερασοειδές αγγείωμα αποτελείται από βλατίδες με οβάλ ή κυκλικό σχήμα, πορφυροκόκκινου χρώματος. Ονομάζεται επίσης και Γεροντικό Αγγείωμα ή DeMorgan Spots.

Συνήθως εμφανίζονται αρχικά λίγες βλάβες μετά την ηλικία των 30 ετών, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, στον κορμό κατά κύριο λόγο.

Η θεραπεία πρώτης επιλογής είναι ο συνδυασμός εφαρμογής δύο συστημάτων LASER, Pulsed Dye Laser 595nm και του CO2 LASER.

Αγγειοκεράτωμα αιδοίου/οσχέου (Αγγειοκεράτωμα Fordyce)

Το αγγειοκεράτωμα Fordyce περιλαμβάνει βλατίδες έντονου ερυθρού χρώματος με διάμετρο μεταξύ 1 και 4 χιλιοστών. Όπως υποδηλώνει και η ονομασία του, συνήθως εμφανίζεται στο αιδοίο ή το όσχεο, ενώ σε πιο σπάνιες περιπτώσεις οι βλάβες μπορεί να εμφανιστούν στην κλειτορίδα ή στην ουρήθρα.

Πρόκειται για το συνηθέστερο τύπο αγγειοκερατώματος και συνήθως είναι ασυμπτωματικά, αν και σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να συνυπάρχει κνησμός ή/και ερυθρότητα. Το ποσοστό εμφάνισης σε εφήβους είναι μικρότερο από 1% ενώ σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω η συχνότητα εμφάνισης αγγίζει το 17%.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Σχολιάστε